22. heti polgárőr összefoglaló

.

2021.05.31-06.06. A 22. héten 46 fő polgárőrünk 15 szolgálatot látott el, ami 170 óra 00 percet tartott és 440 óra 00 percet jelentett szolgálati órában, mely idő alatt szolgálati gépjárművünkkel 540 kilométert tettünk meg és 8 eseménynél segítettek önkéntes Kollégáink! Polgárőreink 1 alkalommal láttak el rendőrrel közös szolgálatot a mögöttünk álló héten.

Hétfőn este érkezett az első jelzés a megyei tevékenységirányitási központból (későbbiekben TIK) a 24 órás polgárőr ügyeletben lévő Kollégáknak, miszerint Pilisjászfalun lakossági bejelentés történt, hogy a foci pályán hangoskodnak. Polgárőreinknek ezt kellett ellenőrizniük, hogy valóban fennáll-e a helyszínen erre utaló körülmény. Járőreink a helyszínre érkezést követően visszajelzést adtak a TIK felé, hogy a helyszínen és környékén már nincs hangoskodás. Polgárőr szolgálatunk a bejelentés ellenőrzését követően visszatért településünkre és folytatták közterületi járőrszolgálatukat.

Kedden délelőtt hangosbemondóval próbáltak vashulladékhoz jutni településünkön, ami a közbiztonság fenntartása miatt is engedélyköteles tevékenység! Ügyeletben lévő polgárőr kollégáink jelezték az esetet közterület-felügyelőnk felé, aki a Petőfi Sándor utcában meg is találta a hangosbemondóval szerelt vasgyűjtőket.

Szerda éjszaka érkezett a bejelentés a solymári Kollégától miszerint az Aranykorona Vendéglővel szemben egy ember a buszmegálló padja mellet fekszik. 24 órás polgárőr szolgálatot teljesítő polgárőreink néhány perccel a jelzést követően már a helyszínen is voltak, ahol egy erősen ittas férfit találtak. Járőreink igyekeztek felvenni Vele a kapcsolatot, de nem sikerült kommunikálni az Úrral, így mentőt kértek a helyszínre. Megérkezéséig felügyelték a földön fekvő férfit, figyelemmel kísérték életjeleinek meglétét. A mentő kiérkezése után polgárőreink azt még megvárták, hogy kell-e segítség, és mivel nem volt szükség további segítségre, visszatértek településünkre, folytatták járőrszolgálatukat közterületeinken.

Pénteken éjszaka, járőrszolgálatot ellátó polgárőreinket a megyei tevékenységirányítás telefonon értesítette miszerint Pilisszentivánról csendháborítást jelentettek be. Arra kérte járőreinket ellenőrizzék a bejelentés valódiságát és lehetőség szerint intézkedjenek a hangerő visszavételéről. Polgárőreink hamar meg is találták a zajforrást, a tulajdonossal a kapcsolatot felvették és megkérték, hogy halkítsa lejjebb a zenét, amit Ő azonnal meg is tett. Az eset ellenőrzését és a tett intézkedéseket visszajelezték Kollégáink a TIK-nek, akik megköszönték segítségünket és feljegyezték, hogy a bejelentésben szereplő címen az első, egyben utolsó figyelmeztetés megtörtént, így még egy bejelentés esetén rendőri erőket küldenek intézkedni. Az éjszakai járőrözés folytatódott, eseménymentesen teltek a további kilométerek péntek éjjel!

Szombaton kora délután kaptuk EDR rádión a kérést forgalom irányításhoz a 10-es számú főút Pilisszentiván és Piliscsaba közötti szakaszára a Pilisjászfalui Polgárőrség elnökétől, aki rendőrrel közös szolgálatot teljesített. Jelzett helyen egy Suzuki típusú gépjármű az útról lesodródott, majd a korrigálási kísérlet után frontálisan ütközött a szemből szabályosan érkező Audi-val, mely következtében az Audi az árokba csapódott, a Suzuki pedig a forgalommal szemben állt meg a Piliscsaba felé vezető oldalon. Három sérültet a mentők kórházba szállítottak, rendőrségi intézkedés, helyszínelés volt, Kollégáink kb. 15 óráig a forgalom félpályás irányítását végezték a helyszínen a rendőrség kérésére.

Ugyancsak szombaton 15:41-kor érkezett a tűzoltósági riasztás a korábbi helyszínre, ahová járőr triónk is ismét kivonult. Jelzett helyen új baleset nem volt, a korábbi baleset utolsó sérült gépjárművét helyzeték éppen autómentőre. A tűzoltóság kérésére Piliscsaba irányába a MOL kútig átvizsgálták a területet, hátha más baleset is történt, de szerencsére nem találtak Kollégáink más esetet. Tűzoltói beavatkozásra nem került sor, az autómentés idejére polgárőreink ismét félpályán engedték váltakozva a forgalmat, rövid ideig pedig teljes útzárat alkalmaztak. 16:30 körül állt helyre a forgalmi rend és korlátozások nélkül megindulhatott a gépjárműforgalom az érintett útszakaszon.

Vasárnap reggel hosszú idő után újra rendezvényt biztosítottunk, ezúttal egyházi körmenetet. Az Úrnapi körmenetre 7 felnőtt és 4 ifjú polgárőr Kolléga jelentkezett, Velük 8 órakor a szertáránál találkoztunk, vettük fel a biztosításhoz szükséges eszközöket, felszereléseket és osztottuk szét a feladatokat. Fél 9-re a helyszínen voltunk és mindenki a zárási pontjának közelében tartózkodott. Szokásos módon, mielőtt a Szabadság úti részre kiért a körmenet lezártuk annak érintett szakaszát, a gépjárműforgalmat a párhuzamos utcákba tereltük. A menet mellett a megbeszéltek alapján csupán Volánbusz és kéklámpás járművet engedtünk el, felhívva figyelmüket a lassabb, körültekintőbb haladásra. Amikor a körmenet utolsó résztvevője is biztonságosan elhagyta a Szabadság utat, Kollégáink a zárást megszüntették a főútvonalon. A rendezvény rendben, eseménymentesen zajlott le, polgárőreink mellett álló ifjú Kollégáink is ügyesek voltak, szépen hajtották végre a kapott feladatokat.

Szintén vasárnap, nemsokkal a körmenet után kaptuk a bejelentést, mely szerint az egyik helyi dohányboltnál egy feltehetően részeg fiatalember fekszik a földön. Polgárőr ügyletben lévő Kollégáink a helyszínre mentek, felvették a kapcsolatot a bejelentővel, aki megmutatta hol fekszik a magatehetetlen férfi. Járőreink felismerték a helyi Úriembert, aki addigra már némi kommunikációra képes állapotba került. Elmondta, hogy sokat ivott, nincs jó napja, melyet azért Mi is láttunk rajta, majd miután kicsit jobb állapotba került, ha nehézkesen is, de sikeresen a kocsiba helyezték Kollégáink, majd hazaszállították az férfit.

Köszönettel tartozunk polgárőreinknek, hogy ezen a héten is minden bejelentésre, eseményre a megfelelő gyorsasággal, a megfelelő létszámban tudtak reagálni! A 24 órás polgárőr ügyeleti tevékenység ezzel a héttel megszűnt, kicsit Nekünk is lazultak a szabályok, kicsit igyekszünk kikapcsolódni, feltöltődni, ugyanis nem volt egyszerű a korlátozások alatt november 11 óta megoldani és teljesíteni, hogy a nap 24 órájában hamar reagáló, legalább egy polgárőr páros készenlétben álljon, ha segítségre van szükség, akkor mielőbb reagáljon. Végeztük a bevásárlásokat, több más napi teendőit segítettük településünk lakosságának, most a szabályok lazulásával visszaállunk az Alapszabályunkban és Szervezeti és Működési Szabályzatunkban rögzített tervezett havi szolgálatellátásra, mely minden polgárőrnek legalább 8 óra közterületi szolgálatot ír elő. Köszönjük a sok-sok biztató üzenetet, támogatást, melyeket kaptunk, ezek nélkül sokkal nehezebb lett volna Nekünk is! Hamarosan számot vetünk november 11 óta tartó veszélyhelyzeti tevékenységünkről, melyről természetesen tájékoztatjuk a Minket támogatókat, követőket, érdeklődőket. Mindenki vigyázzon Magára, hiszen mindenkiből csak egy van, a többieknek könnyű, mert Ők sokan vannak! Mi dolgozunk továbbra is Pilisszentivánon, Pilisszentivánért, mert „Szabadidőnket szívesen feláldozzuk, de Szeretteinket soha!”

Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület

Nyomtatás